Bienvenido/a a LaRocaDelValles.COM

  

  El portal informativo independiente

  de La Roca del Vallès.

Blogumulus by Roy Tanck and Amanda Fazani

Es Noticia

La Roca, viatge a la prehistòria

Font: Butlletí Municipal


Agraïment: Xavier del Villar i Berenguel, Responsable de Comunicació, Ajuntament de La Roca del Vallès

El gran valor arqueològic de La Roca

L'Ajuntament de La Roca, conscient del gran patrimoni arqueològic del qual disposa el municipi, ha iniciat un treball de recuperació i d'interpretació per protegir i donar a conèixer les restes prehistòriques locals.

Per matenir aquest tresor era necessària una intervenció que es complementarà amb altres objectius entre els quals hi ha, a part de la preservació, la diculgació pedagògica i la creació d'una nova atracció turística cultural.

Objectius complementaris

S'ha redactat un Pla director del Parc Arqueològic i s'ha especificat una Ruta prehistòrica de la Roca del Vallès amb el principal objectiu de protegir i restaurar aquests elements del patrimoni per evitar-ne la degradació i la pèrdua definitiva, en especial de les pintures rupestres de la Pedra de les Orenetes. També s'ha adecuat i millorat l'accessibilitat a aquestes restes arqueològiques per tal que es converteixin en un valuós recurs cultural, educatiu i de lleure. Tot plegat, a la vegada, és un programa que vol fomentar els valors cívics de respecte i reconeixement vers el patrimoni cultural.
Per últim, l'Ajuntament vol promocionar La Roca com a centre d'interés turístic i cultural de prestigi, sent així, una altra font de riquesa econòmica per al poble.

De gran valor

La Ruta prehistòrica de la Roca és un itinerari històric de més de 6000 anys de durada i que recorre la concentració megalítica més important situada al sud de Catalunya És a més, el conjunt megalític més nombrós i ric en varietat al Principat, a banda de la zona de l'Albera, a l'Alt Empordà. La UNESCO va declarar les pintures rupestres de la Pedra de les Orenetes com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) i com a Bé de la Humanitat. Les figures femenines són un element destacat, tant per la seva singularitat com pequè esdevenen un dels pocs exemples de representacions de gènere que es conserven de l'art prehistòric. I els megàlits són les construccions arquitectòniques de caràcter monumental més antigues que es conserven a Europa.

Gran implicació

Aquest és un projecte que ha aconseguit la implicació de molts veïns; un bon exemple n'és que la proposta del Pla director del Parc Arqueològic, així com la Ruta prehistòrica de la Roca del Vallès van ser aprovats per unanimitat del totes les forces polítiques en Ple municipal.

Difusió cultural

El Pla director preveu diferents accions de difusió cultural d'aquest patrimoni tan ric, de les quals en destaquen la Guia didàctica per a escolars, la realització de tallers didàctics, la posada en marxa de jornades o fires relacionades amb la prehistòria i visites guiades.
La Guia didàctica es troba en fase d'elaboració. De moment, el primer esborrany s'ha presentat a la comunitat educativa local per poder recollir-ne les propostes i arribar a un consens màxim en la redacció final del document. La Guia preveu diferents objectius en funció de si es dirigeix a l'ensenyament de primària o de secundària.
Aquest estiu ja es va celebrar la primera Festa Prehistòrica amb un gran éxit de públic i la intenció es repetir l'experiència que va convocar més de sis-centes persones i unes tres-centes van visitar els jaciments.
Les visites guiades s'ofereixen des de l'Ajuntament a les escoles que ho demanin a través del telèfon 938 422 016 i se'ls facilita un guia expert, i a més, en breu, material didàctic i tallers.

0 Comments:

Publicar un comentario

Creative Commons License
LaRocaDelValles.COM is licensed under a Creative Commons Reconocimiento 3.0 España License.
Based on a work at www.larocadelvalles.com.